wtorek, 29 grudnia 2015

Pełnoziarniste racuchy z jabłkami.

Ja i drożdże nigdy się nie lubiliśmy. To znaczy one mnie nie lubiły, więc i ja nie pałałam do nich miłością. Kaprysiły, obrażały się, uparcie nie chciały rosnąć i stały w miejscu jak zaklęte. Nie zliczę nawet ile wypieków drożdżowych mi w życiu nie wyszło. W pracy jednak musiałam się nauczyć z drożdżami obchodzić i w końcu, po długim czasie - chyba udało mi się je oswoić. Następnie w domu zaczęłam niemalże hurtowo piec drożdżówki, więc drożdże nie miały innego wyjścia - musiały w końcu zacząć się mnie słuchać. 

Jako, że jestem fanką placków i placuszków szelkiej maści - kto czyta bloga ten na pewno o tym wie - racuchy robiłam nie raz. Ale nigdy drożdżowe. Czyli w sumie nie do końca można powiedzieć, że były to racuchy - te prawdziwe muszą być na drożdżach. Tylko wtedy będą mieć idealną strukturę - będą trochę ciężkawe, ale przy tym pyszyste i gąbczaste. Warto pomęczyć się i nie iść na łatwiznę z sodą, czy proszkiem do pieczenia. Drożdże instant są prawie tak samo wygodne w użyciu.
PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z JABŁKAMI
100 g mąki pszennej
150 g dowolnej mąki pełnoziarnistej 
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 opakowanie drożdży instant (7g)
szczypta soli
3 jabłka
cynamon
olej kokosowy do smażenia
cukier puder lub zmielony ksylitol do posypania

Mąki przesiewamy do miski i mieszamy razem z drożdżami, cukrem i solą. Dodajemy ciepłe mleko i jajko. Miskę przykrywamy ściereczną i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około pół godziny. Następnie dodajemy obrane, drobno pokrojone jabłka i cynamon. Wszystko mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym (lub innym do smażenia). Usmażone racuchy można dodatkowo posypać cukrem puderem lub - w zdrowszej wersji - zmielonym na puder ksylitolem.

23 komentarze:

  1. Oo, jak dawno nie jadłam takich prawdziwych, ciężkich racuchów, aż przyszła mi ochota :) konieczni z jabłkami lub jagodami - takie są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, ale takich racuchów jeszcze nigdy nie robiłam. Myślę, że taki przepis będzie idealny na obiad dla całej rodzinki :)
    Pozdrawiam
    www.straaawberry-cake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie :) uwielbiam wszelkiego rodzaju racuchy i placki

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Mega. Zrobiłam sie glodna przez samo oglądanie zdjęć. Pozdrawiam Karolina

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie to wygląda mi się podoba apetyczne bardzo :) Nie rozumiem czemu ludzie piszą że nie dobre :P Bo jest dobre !!

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama przyrządza takie same racuchy :) Przepyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy proporcje są dobre? Właśnie robię racuszki z tego przepisu i po wymieszaniu mąki i kubka mleka zrobiła mi się twarda bryła ciasta. Musiałam dolać mleka aby zrobiło się trochę 'luźniej'. Zazwyczaj robiąc różnego typu racuchy były one raczej plynniejsze niż te i zastanawiam się czy tak ma być.

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie przy tych proporcjach ciasto wyszło ok.

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam racuchy z cukrem, smak dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, racuchy prezentują się bardzo apetycznie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alhamdulillah still given the happiness for today, hopefully tomorrow will be no more doubts to reach the success in the future
    cara menjadi agen qnc jelly gamat

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...