czwartek, 12 kwietnia 2012

Tort z musem czekoladowym i orzechami.

Ciąg dalszy świątecznych przysmaków. Ze względu na to, że dzisiaj mamy Dzień Czekolady po prostu musiałam dodać ten przepis właśnie dzisiaj. A z drugiej strony chciałabym już powrócić do bardziej dietetycznych przepisów skoro weekendowe słodkości i obżarstwo odeszły już w zapomnienie.
Ciasto jest prawdziwą bombą czekoladową. Jest to chyba najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Idealne dla czekoladoholików :) Plus jest taki, że da się zjeść tylko naprawdę malutką porcję na raz :)
Przepis pochodzi ze Złotej Księgi Czekolady.
Ciasto:
250g mąki pszennej
50g kakao w proszku
2 łyżki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g cukru
250ml mocnej, chłodnej kawy
90ml oleju roślinnego
1 duże jajko o temperaturze pokojowej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj masłem tortownicę o średnicy 23cm i posyp ją kakao. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Domieszaj cukier. Pośrodku uformuj zagłębienie, umieść w nim kawę, olej, jajko, ekstrakt, a następnie ubijaj mikserem na średnich obrotach. Przelej ciasto do przygotowanej blachy. Piecz około  40-45 minut, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha po wyjęciu. Zostaw ciasto do całkowitego wystygnięcia w formie.
Po wystygnięciu zdejmij bok blachy i przenieś ciasto na kratkę. Przekrój ciasto poziomo na dwie połowy. Przełóż jedną warstwę do o okrągłej blachy o średnicy 25cm i posmaruj 1/3 musu czzekoladowego. Przykryj drugim płatem ciasta i pokryj wierzch i boki pozostałym musem. Przykryj i schładzaj w lodówce przez 24 godziny.
Po tym czasie zdejmij blok blachy, a następnie delikatnie wciskaj grubo siekane orzechy w bok tortu. Wierz polej ganache.

Mus czekoladowy:
350g gorzkiej czekolady
125ml mleka
6 dużych jajek - same żółtka
75g cukru pudru
180ml śmietanki 30-36%

W naczyniu z podwójnym dnem z lekko wrzącą wodą (u mnie po prostu garnek z wodą a na tym metalowa miska) rozpuść czekoladę w mleku. W drugim naczyniu o podwójnym dnie z wrzącą wodą dokładnie ubij żółtka z cukrem . Przelej do nich miksturę czekoladową i mieszaj na ma małym ogniu, aż masa zacznie przywierać do metalowej łyżki. Przełóż naczynie do miski z zimną wodą i mieszaj, aż do ochłodzenia masy. W dużej misce ubij śmietankę i przełóż ją do mikstury czekoladowej. Schładzaj w lodówce przez 4 godziny.

Czekoladowa masa ganache:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki 30-36%

Czekoladę połam na kawałki i włóż do miski. Na średnim ogniu postaw rondel ze śmietanką i doprowadź ją do wrzenia. Gorącą śmietanką zalej czekoladę i mieszaj aż czekolada rozpuści się, dając gładką, błyszczącą masę. Odstaw do przestygnięcia, mieszając od czasu do czasu.
 

15 komentarzy:

  1. Musi cudnie smakować! To ciasto, ten krem... i te orzechy!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przecudnie i mega czekoladowo! Ślinka cieknie! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędnie wygląda, ale mi smaka narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, wspaniały, smakowity :D Ach!

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwa bomba czekolady z czarującymi orzechowymi bokami :D.

    OdpowiedzUsuń
  7. czekolada i orzechy włoskie - uwielbiam takie połączenie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. po prostu szałowa rozpusta!
    dziś u wszystkich tak czekoladowo... o rety, tylko nie u mnie! buu.

    OdpowiedzUsuń
  9. o dziewczyno! i jak tu spokojnie po kolacji wysiedzieć bez czekolady teraz ;p ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie..dziękuję za udział w akcji.

    OdpowiedzUsuń